My Image

Docking Station, Den Bosch

# Ontwerp # Prijsvraag # Eervolle vermelding


Opgave


Gemeente ’s – Hertogenbosch heeft ambitieuze plannen met het Engelermeer: ze wil het ontwikkelen tot een hoogwaardig natuur– en recreatiegebied, gericht op de beleving van natuur en water.

Om haar plannen op termijn waar te kunnen maken is de gemeente op zoek naar ideeën voor het totale gebied en een multifunctionele voorziening voor watergebonden activiteiten. Een locatie waar zeil– of roeiverenigingen gebruik van kunnen maken, waar outdoor activiteiten worden georganiseerd, waar dagjesmensen na een stevige wandeling rond het meer met een kop koffie op verhaal kunnen komen.

Het Bosch Architectuur Initiatief BAI schrijft jaarlijks, in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten BNA en de gemeente ’s – Hertogenbosch, een bij­zondere ontwerpprijsvraag uit:

1. Ontwerp het watersportpaviljoen.
2. Ontwikkel een ruimtelijke en program­matische visie voor het gebied rond het Engelermeer.


Ontwerp


Het ontwerp voor het watersport paviljoen in het Engelermeer is geen statisch gebouw geworden, maar een dynamisch drijvend eiland. Dat betekent dat een vaste ‘anker’ plek niet nodig is en is dus aanpasbaar aan het toekomstige gebruik van het Engelermeer.

Het eiland is het basis station waar vanuit de verschillende programma onderdelen kunnen vertrekken. Het is mogelijk om het meer te gaan verkennen, met een vaartocht. Dit is het vlot, maar ook de vergaderruimte en keuken. Het is nu mogelijk dat op het meer een compleet nieuwe setting ontstaat. Uiteindelijk komen de ‘pods’ weer terug bij het ‘docking station’. Hier worden de pods opgeladen en wachten op nieuwe bezoekers.

Het ‘docking station’ is aan de buitenkant een ‘groen’ eiland. Binnen is het een beschutte ontmoetingsruimte met toiletten, keuken en versnaperingen.


My Image
# station interieur

Het eiland is een markante plek die door zijn dynamisch karakter verschillende configuraties kan aannemen. Elke keer weer een andere beleving !

De
pods kunnen verschillende functies hebben, waardoor ze uiteindelijk elkaar opzoeken, en ze verenigen in een ‘floating village’.

My Image
My Image
My Image

De pods zijn via de APP automatisch bestuurbaar.

My Image