My Image

Hoge Vrijheid II, Den Haag

# Architectuur # CPO ontwikkeling # Prijsvraag Winnaar


Opdrachtgever en Initiatiefnemers


Gemeente Den Haag
Open Oproep ‘Bouwen Op Elkaar’

Martijn van der Hijden architecten
dhr. Martijn van der Hijden

IAA architecten Amsterdam
dhr. Harry Abels


Gebouw


Eindresultaat en winnaar van de prijsvraag ‘Bouwen Op Elkaar’ in Den Haag. Een zelfbouw toren van max. 50 meter hoog, met 40 tot 50 appartementen. De inzet is dat de toren gerealiseerd wordt door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, ook wel mede-opdrachtgeverschap genoemd.

De kopers-bewoners bepalen zelf hoe hun woning-appartement eruit komt te zien. Niet alleen in plattegrond maar ook in gevelmateriaal, balkon en ramen. Net als een vrije kavel woning met een particuliere eigenaar.

We bieden de kopers verschillende gradaties van vrijheid aan, deze mate van vrijheid is door de koper zelf te bepalen. Om garant te staan voor financiën en planning, maken we gebruik van een ontwikkelde bouwer. Tevens zal de architect altijd de rol van supervisor houden, hiermee behouden we de controle op de kwaliteit en veiligheid van het gebouw, zonder de vrijheid en mogelijkheden van de individuele koper te verliezen.


Status


Voortgang van de CPO toren van 50 meter hoog in het Laakhaven gebied in Den Haag. Onderzoekende fase en afwachtend wat de gemeente gaat besluiten.

Enthousiasme is er alom, en wij hebben ondertussen niet stil gezeten:

# www.nieuwbouw-den-haag.nl
Via deze website hebben zich inmiddels 362 geïnteresseerde kopers-huurders ingeschreven.

U kunt zich hier inschrijven !

# Vinkbouw
Is de ontwikkelende bouwer, een bouwer die veel ervaring heeft in het bouwen en begeleiden van CPO projecten.

# AutoPARK
Parking solutions. Mogelijkheid om de aangrenzende parkeergarage vol automatisch uit te voeren.

# Team HogeVrijheid
Bestaande uit de:
- de architecten bureaus; Martijn van der Hijden en IAA architecten, Amsterdam.
- constructeur Breed ID, Den Haag
- installatie adviseur Arup, Amsterdam

My Image

My Image
# noord zijde

‘Dit is de doelstelling van het project, vrijheid voor de particuliere opdrachtgever binnen de regels van een financieel en bouwkundig verantwoord kader’

My Image
# masterplan gemeente Den Haag
My Image
# locatie
My Image
My Image

# Hoge Vrijheid bij nacht

My Image

HOGE vrijheid ©

Project HOGE Vrijheid is een uniek project in Nederland, waar het voor het eerst mogelijk is om gevel, woonoppervlak, hoogte en plattegrond zelf samen te stellen in een woongebouw van 50 meter hoog. Deze keuze vrijheid wordt aangeboden in een functioneel en bouwkundig kader.

Dit project biedt vrijheid aan de koper op het niveau van de Particulier Opdrachtgever van het vrije kavel. Het is nu mogelijk om je eigen droomwoning of appartement te bouwen op grote hoogte.

De woningen worden aangeboden met een terras rondom, of een balkon. Woonvariaties zijn mogelijk in een 1 laags, maisonnette of zelfs 3 laags appartement. Woonoppervlaktes zijn mogelijk van 60 m2 tot 240 m2 of zelfs tot de volledige laag van 426 m2. Deze mogelijkheden met het rondgaande terras kunnen elk appartement een penthouse gevoel geven. De top is de kroon, en wordt als vrije kavel woningen verkocht.

Het project wordt aangeboden en uitgevoerd door een combinatie van architect en bouwer, die gezamenlijk de Bouwmeester vormen. De kopers worden mede-opdrachtgever en hun medewerking in creativiteit, keuze en voorfinanciering is in het voortraject vereist, conform een CPO project.

De bouwmeester verzorgt het bouwkundig kader en biedt een aantal typologieën aan, waaruit gekozen kan worden, variaties en combinaties zijn daarin mogelijk. Deze zijn vooraf gecalculeerd en maken het voor de koper financieel overzichtelijk. Uiteraard zijn eigen ideeën welkom. Kopers worden in dit creatieve traject geholpen door architect en een procesbegeleider.

Project HOGE Vrijheid is één van de winnaar van de prijsvraag ‘Bouwen Op Elkaar’, uitgeschreven door de Gemeente Den Haag, voor het gebied de Petroleumhaven in Laakhaven West.

Wij bieden dit project nu aan zonder bouwfasering maar wel met de keuzevrijheid die de koper wenst. Wij denken dat we door deze ‘HOGE Vrijheid’, de koper unieke mogelijkheden bieden, om echte woonwensen te kunnen realiseren.

My Image

# keuzes en opties

My Image

# bouwgroepen en wensen

My Image
My Image

# materialen

My Image
My Image
My Image

# invullingen


My Image

# de diversiteit en de ‘trots’ om je eigen ‘droom’ woning te bouwen

BOUWMEESTER

My Image

# schema bouwmeesterschap

Project HOGE Vrijheid is uniek. De hoge mate van vrijheid voor de individuele koper levert een enorme rijkdom doch ook complexiteit op. Om deze complexiteit in goede banen te leiden, stellen we het Bouwmeesterschap voor. De supervisie en uitvoering komt dan bij eén aansprakelijke partij te liggen. Financiën, coördinatie, controle, kwaliteit en veiligheid zijn door eén partij gewaarborgd.

Het Bouwmeesterschap is een organisatievorm die steeds meer voorkomt. De architect neemt de rol van de hoofdaannemer over, en stuurt zijn ‘eigen’ onderaannemers aan.

Het Bouwmeesterschap zorgt voor het casco (de drager) en de koper bepaalt de invulling. We bieden een gradatie van mogelijkheden, door de koper zelf te bepalen. Deze keuze is de ‘vrijheid’ van de koper.

Dit is de doelstelling van het project, vrijheid voor de particuliere opdrachtgever binnen de regels van een financieel en bouwkundig verantwoord kader !

PRIJSVRAAG

In het kader van het programma Kleinschalig Opdrachtgeverschap (KO) geeft de gemeente Den Haag grondkavels in zo klein mogelijke eenheden uit aan particuliere organisaties en/of burgers. Deze vorm van zelfbouw heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen in de horizontale bouw in Den Haag. Maar is het ook mogelijk om met kleinschalig opdrachtgeverschap de hoogte in te gaan? Voor een antwoord op deze vraag schrijft de gemeente Den Haag de Open Oproep 'Bouwen op elkaar' uit.

Het realiseren van hoogbouw met verschillende kleinschalige opdrachtgevers zou uniek zijn in Den Haag en Nederland. Misschien zelfs wel uniek in de wereld. De gemeente Den Haag is zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden voor hoogbouw via KO als vorm van stedelijkheid.My Image
My Image

# prijsvraag winnaar

HAALBAARHEID

Naar aanleiding van het resultaat en het realisme wat het plan uitstraalt, heeft de gemeente Den Haag een vervolg opdracht gegeven; een ‘Haalbaarheids’ studie van het ontwerp. Hierin worden belangrijke zaken als bouwkundig, juridisch, financieel, duurzaamheid en parkeren op haalbaarheid en uitvoerbaarheid onderzocht. Elk onderdeel is met hulp van deskundigen onderzocht en opgelost.

My Image
My Image

# haalbaarheidsstudie

My Image
My Image

# bouwregels

My Image

# bouw

My Image

# zonnedak

My Image

# fragment gevel

My Image

# dak als collectieve buitenruimte

© 2016 concept, afbeeldingen en ideeën, blijven eigendom van team HOGE vrijheid ©