My Image

Rijk Kramer school

# Architecture # Completed # Price


Cliënt


Stadsdeel Westerpark, Gemeente Amsterdam
in samenwerking met Kodde Architecten, Amsterdam
dhr. Jorrit Mulder en dhr. Hans Kodde.


Jury


“In deze dependance van de dr. Rijk Kramerschool aan de Oldebarneveldtstraat 42 in Amsterdam is het programma van een moderne basisschool en buitenschoolse opvang aanleiding geweest voor een inspirerende renovatie van het bestaande gebouw, gecombineerd en geïntegreerd met een eigentijdse 4-laags aanbouw aan de achterzijde. Kenmerkend voor het plan is de combinatie van traditionele materialen en verbindingsmiddelen met moderne technieken en materialen. restauratie en renovatie leiden tot een mooi contrast. de oude gangstructuur met hoge plafonds en togen is op een intelligente wijze weer zichtbaar gemaakt.

De jury is onder de indruk van de knappe wijze waarop in de oudbouw de nieuwe elementen, zoals de trappen en de kastenwanden, als het ware los zijn gehouden van de historische structuur. Ze zijn als meubel bedacht en op zorgvuldige wijze in de ruimte geplaatst. dit levert op plaatsen briljante details op zoals de brandscheidende glazen puien met massief houten portalen in de gangen en de uitvoering van de nieuwe trap. Het nieuwe bouwdeel heeft een lift en bevat vier extra leslokalen, begeleiding- en opslagruimten en toiletgroepen. de hybride opzet in drie lagen voor de oudbouw en vier lagen voor de nieuwbouw wringt nergens, maar oogt juist heel vanzelfsprekend en levert nuttige en spannende extra ruimte op. Waar je als kind even ergens door zou willen kijken, heeft de architect ook een raampje of een gat bedacht en toch is de beleving door de gebruiker nergens door de ontwerper geconditioneerd. Alles is dienstbaar, liefdevol en oogstrelend gemaakt.

Naar het oordeel van de jury stijgt het ontwerp voor de Kramerschool uit boven het louter conserveren, en zet het een stap naar de toekomst. Oud en nieuw zijn op een zorgvuldige manier van elkaar gescheiden in materiaal, kleur en detail, en vormen tegelijk een symbiose. de jury karakteriseert het project als chique en warm, met fraaie contrasten zonder provocatie, licht en ruimtelijk, een prachtige restauratie en fraaie nieuwbouw. Het project krijgt de Arie Keppler prijs 2011 toegekend in de categorie Cultuurhistorisch erfgoed”


# download Jury rapport

# download Press release

# download Het Parool

# download Flyer


My Image
My Image
My Image
My Image

# tekeningen

My Image

# aanpassingen
1. voordeur 2. ornamenten 3. osseogen 4. dakkapellen 5. lokalen + voorzieningen

My Image

alles is dienstbaar, liefdevol en oogstrelend gemaakt

# jury Arie Keppler, 2011

EXTERIOR

My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image

INTERIOR

My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image

# door glass prints / pictogrammen

My Image

# Mosa Kho Liang Collection

My Image
My Image
My Image
My Image